Please update your Flash Player to view content.

Број посетилаца

Тренутно је 19 гостију на вези

Пријава на меил листу
Наши пријатељи

Банер
Банер
Мере и активности везане за пандемију грипа А(H1N1) ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 04 новембар 2009 10:50

Студентски центар Ниш је разрадио комплетан акциони план за мере и активности на одржавању континуитета и функционалности организације током пандемије грипа.

На свим објектима, ресторанима и студентским домовима, налазе се обавештења и плакати о мерама превенције и упутства за што бољу заштиту здравља свих корисника услуга и људи који бораве у просторијама Студентског центра Ниш.

Уколико сте станар дома и приметите неки од симптома код вас или неког од ваших колега (који су набројани испод), потребно је да се јавите референту смештаја у дому како би  била избегнута могућност да се грип прошири.

Сиптоми заразе грипом A (H1N1) су:


- повишена телесна температура

- кашаљ

- цурење из носа

- мучнина и повраћање

- бол у грлу

- главобоља

- умор

- болови у мишићима и костима

simptomi svinjskog gripa

 

Епидемиолошка ситуација новог грипа А(H1N1) се тренутно оцењује као несигурна,а регистровањем прве епидемије у колективу прерашће у неповољну. У току су припреме за организовање едукација у свим сегментима друштва,са аспекта мера превенције и поступака који би помогли у спречавању и сузбијању ширења новог  вируса грипа.Општи циљ едукације састоји се у томе да се смањи погубни утицај пандемије на становништво, али и на социјалне и економске функције друштва.

Сам процес обезбеђивања функционисања организације почиње са једне стране сагледавањем процеса који су витални за опстанак организације односно процеса који су неопходни корисницима услуга и са друге стране расположивим ресурсима организације (кадровским, материјалним...)

Неопходно је да сви запослени који ће бити укључени у успешно спровођење акционог плана, буду упознати са детаљима који се односе на њихове задатке у организацији као и са глобалним плановима организације током пандемије.

У кризним ситуацијама људске реакције су често различите од појединца до појединца. Последње што је потребно је ширење панике,игнорантско понашање или пак површно приступање проблему.

stop_pandemiji
У циљу превенције предвиђена је набавка средстава за дезинфекцију и набавка заштитних маски за једнократну употребу. Едукација запослених о начину примене, складиштења, уклањања и уништавања искоришћених производа,биће спроведена благовремено по добијању средстава и едукацију ће обављати Стручни сарадник за санитарне послове Љубомир Радуловић.

Уколико би се број оболелих запослених радника повећао преко 30%, Студентски центар Ниш планира поделу сувих оброка својим корисницима,па се у вези са тим кренуло са планирањем и набавком већих количина намирница за поделу суве хране.

Студентски центар Ниш ће непрекидно пратити епидемиолошку ситуацију и понашаће се сходно упутствима СЗО, Института за јавно здравље Србије и Посебне радне групе за примену Плана активности у стању пандемије грипа.

ЛИЦЕ ОДГОВОРНО ЗА СПРОВОЂЕЊЕ АКЦИОНОГ ПЛАНА

Име и презиме Братислав Миљковић
Функција у организацији Лице за безбедност и здравље на раду
Контакт телефон 018/501-179, лок.317;  064/87 17 032
Алтернативни телефон 063/10 22 992

 

 

LAST_UPDATED2